Skip to content

PUKEUTUMISOHJE

Kolkkapaita

Oikeaan hihaan viisiä senttiä hihan saumasta tulevat harrastemerkit (1) kaksijonoisena, sillä poikkeuksella, että Suomi-kolkka merkki tulee jonon yläpuolelle kolme senttiä saumasta keskelle hihaa. Huivia käytetään aina kolkkapaidan kanssa, pois lukien ne, jotka eivät kolkkalupausta ole antaneet.

Kolkkapaita on tummansininen villa- tai puuvillapaita. Sen rintaan oikealle puolelle ommellaan lippukunnan kankainen tunnusmerkki (2). Vasemmalle puolelle rinnan korkeudelle tulee kolkkanuoli (6), jonka saa kolkkalupauksen annettuaan. Nuolen pää osoittaa ylöspäin. Kolkkanuolen yläpuolelle tulee kolkkien suoritusmerkit eli TAP (Teen Aina Parhaani) merkit (5).

Vasempaan hihaan sauman alapuolelle tulee kaupungin tunnus (Helsinki) (3) ja viisi senttimetriä saumasta tulee piiritunnus (4). Piiritunnuksen terävä pää osoittaa ylöspäin. Piiritunnuksen alle tulee kolmion muotoinen pivomerkki (7). Heti pivomerkin alle tulevat pivonjohtajan tunnukset, valkoiset nauhat (8). Varapivonjohtajalla on yksi viiva, pivonjohtajalla kaksi viivaa ja parven vanhimmalla on kolme viivaa.

Lippukunnan tunnusmerkkin voi ostaa Komiolta parvi-illan yhteydessä ja kaupunkitunnuksia ja piiritunnuksia saa ostaa Scandinavian outdoor -myymälöistä.

Uusi kolkka saa Kolkkanuolen lupauksenannon yhteydessä. Pivon merkit, harrastus- ja TAP-merkit jaetaan syys- ja kevätkauden päätösilloissa tai Karhupiknikillä.

Kolkkapaitaa pidetään parvi-illoissa ja retkillä.

Jermujen ja vartiolaisten partiopaita

Partiopaita on Suomen Partiolaiset ry:n virallinen ruskea paita. Paidassa on kaksi laskoksellista ja läpällistä rintataskua. Paita kiinnitetään paidan värisillä napeilla alhaalta ylös. Myös hihat kiinnitetään napein. Paidassa on kaulukset.

Oikeaan hihaan kolme (3) senttimetriä hihan saumasta tulee lippukunnan kankainen tunnus. Vasempaan hihaan sauman alapuolelle tulee kaupungin tunnus (Helsinki) ja viisi (5) senttimetriä saumasta tulee piiritunnus. Piiritunnuksen terävä pää osoittaa ylöspäin. Oikean rintataskun yläpuolelle tulee maatunnus (Suomi – Finland). Merkki sijoitetaan keskelle rintataskun yläreunaa.

Partiolupauksen jälkeen jokaisella hemeläisellä on oikeus käyttää oikeaan puolen rintataskussa metallista metsänkävijämerkkiä. Merkki kiinnitetään keskelle taskua. Metsänkävijöiden yhteiset merkit, karhunkäpälät, kiinnitetään metsänkävijämerkkiin siten, että karhunkäpälän kynsi osoittaa ylös.

Luokkamerkkisuoritukset laitetaan vasempaan rintataskuun sen keskelle. II- ja III-luokan merkkejä käytetään samanaikaisesti siten, että II-luokan merkki on ylempänä. I-luokan merkkiä käytetään aina yksin.

Partiopaitaa suositellaan käytettäväksi jokaisessa lippukunnan tilaisuudessa. Partiopaitaa ei kuitenkaan tarvitse pitää illoissa tai retkillä ellei toisin mainita.

Housut, sukat ja kengät

Huom erityisesti! Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.

Lippukunnan virallisiin edustusvaatteisiin kuuluvat mustat siistit housut tai musta hame. Farkut tai verryttelyhousut eivät käy. Sukkien tai sukkahousujen tulee olla mustat. Kenkien tulee olla siistit ja tilaisuuteen sopivat.

Viikottaisissa kokouksissa, retkillä ja leireillä saa partiopaidan kanssa käyttää mitä tahansa housuja.

Huivi

Lippukunnan huivi on perinteinen sinivalkoinen mänkijähuivi. Huivin oikea puoli on sininen ja vasen puoli valkoinen, joka edustaa partiolaisen sydämen puhtautta. Huivia käytetään jokaisessa lippukunnan tilaisuudessa.

Partiolaiset kiinnittävät huivin joko merimies- tai ystävyyden- eli neljäntuulensolmulla. Jokaisella partiolaisella on oikeus käyttää joko sinistä tai valkoista osmonsolkea.

Louhisuden soljen saaneet vartionjohtajat käyttävät ko. solkea ainoastaan juhlatilaisuuksissa.

Pillinaru

Pillinarun käyttö on hemeläisille vapaaehtoista joskin suotavaa. Pillinaru kertoo partiolaisen koulutuksesta ja sijoituksesta. Naru kiinnitetään pilliin, joka sijoitetaan vasemmanpuoleisen rintataskun napin lävitse taskuun. Pillinarua käytetään huivin päällä siten, että sen liikkuva solki tulee osmonsoljen alapuolelle.

Vartiolaisen pillinaru on väriltään sininen ja vartionjohtajan musta.